De ukendtes grav

En lokal kending på de ukendtes grav

Nogle mennesker vælger, at deres sidste hvilested skal være i de ukendtes grav – en fællesgrav; også kendt som urnefællesgrav eller kendt urnefællesgrav. Næstelsø Kirkegård markerer starten på fællesgraven med denne stensætning, som rummer hilsener fra efterladte. 

Her ligger bl.a. Pia Nisker, som døde den 30. juni 2024 og blev 63 år. I 1971 flyttede hun ind på skolehjemmet Marjatta, og i 1996 rykkede hun videre til Mariahaven i Næstelsø, hvor hun - med sin appetit på livet og sin helt egen facon - satte sit præg på voksencentrets hverdag. I Næstelsø var Pia kendt af de fleste borgere. Når hun gik tur i byen eller kom i kirken, var hun et positivt indslag med sine bestemte og tydelige meninger. Hun bragte smil på alles læber. 

På hver sin side af Næstelsø ligger Sofiegården og Odiliegården: To store Marjatta-institutioner, der rummer dag- og døgntilbud for udviklingshæmmede unge og voksne. Marjatta-beboerne er kendt af alle i Næstelsø By, hvor de går deres daglige ture – og de er hyppige gæster i kirken og på kirkegården.

Marjatta er navnet på den sidste fortælling i Kalevala, som er en julefortælling, hvor en jomfru får et barn i en stald. I stalden står der dog ikke et æsel og en okse, men en hest.

Marjatta mister sit barn og må lede efter det. Hun søger det først på jorden, hvor hun ikke kan finde det. Så vandrer hun op til stjernerne, månen og solen (den kosmiske verden). Solen fortæller Marjatta, at hendes barn er sunket ned i mosen, hvor det sidder i til skuldrene. Det lykkes Marjatta at få trukket barnet op af mudderet; hun drager omsorg for hans opvækst, og til sidst bliver han konge over Karelen.

For Marjattas grundlægger, Albert Eman, som levede fra 1921 til 2010, var Marjatta-figuren et billede på det pædagogiske arbejde med udviklingshæmmede mennesker. Marjatta mister sit barn, men gør alt for atter at finde det igen. Fortællingen handler om, at der trods vanskeligheder gemmer sig en unik personlighed i ethvert menneske.

Det er netop denne tilgang til udviklingshæmmede mennesker, der ligger til grund for Marjattas pædagogik. Udgangspunktet er, at den indre kerne i personligheden er sund, selv om evnen til udfoldelse er begrænset eller låst af handicappet. 


Kilde: https://marjatta.dk/om-marjatta/organisationen-og-kontakter/fortaellingen-om-marjatta/