Hvordan gårde og slægter kan vikles ind i hinanden
Næstelsø kirkegård er, i lighed med mange andre landsbykirkegårde, fyldt med landbofamilier, der gennem generationer er indgiftet i hinanden. Næstelsøgården og Høagergård er eksempler herpå - derfor to gravsteder med samme QR-kode.
I denne grav ligger Anders Hugo Madsen og Birgit Marie Madsen.
De boede på Næstelsøgården, som ligger ved siden af kirken med have op til kirkegårdsmuren. Birgit Madsen var barnefødt på Næstelsøgården; Anders Madsen kom fra Mariager i Jylland.
Som unge mødtes de på godset Barritskov ved Juelsminde i Jylland. Birgit som stue/køkkenpige og Anders i mark og stalddrift. Efterfølgende aftjente Anders sin værnepligt som gardehusar i Næstved, og Birgit tog på gymnastikefterskole i Osted.
I slutningen af 1950’erne overtog de Næstelsøgården efter Birgits forældre (Jens og Margrethe Jensen), og på dette tidspunkt havde de fået en datter, Ida Bruhn Madsen, som forblev enebarn. Birgit blev medhjælpende ægtefælle, og på den måde var ægteparret fælles om de mange gøremål, der er på en gård med både dyre- og planteavl.
Datteren Ida fortæller: "Godt nok var min mor hjemmegående, men hun fik også tid til at udfolde sin store interesse for at spille skuespil. Allerede som ung pige blev denne interesse vakt til live. I præstens have (dengang hed præsten pastor Brandt) udfoldede de unge mennesker deres skuespilevner. Senere blev det til mindst 25 år i Brandelev Forsamlingshus – for min mors vedkommende som både instruktør og skuespiller. Dengang hed det at spille dilettant.”
Ægteparret satte stor pris på deres venner og bekendte, og skulle nogen dukke op i løbet af dagen, var der hurtigt kaffe på kanden og tid til en lille snak. At mødes med andre mennesker, bakke op om det lokale og være stolt af sit arbejde kendetegnede dem begge.
Da Birgit døde som 70-årig, blev Anders boende de næste ti år, indtil han døde i en alder af 80 år. Forinden havde Ida og hendes mand, Jørgen, købt gården, men Anders fortsatte med at bo til leje. I denne periode var Anders meget synlig i gadebilledet – specielt omkring kirke- og præstegården, hvor mange stiftede bekendtskab med ham, når han murede og kalkede.
Da Ida nåede skelsår og alder, foreslog hendes mor, at hun giftede sig med naboens søn, Jørgen Simon Hansen fra Høagergård. Og sådan blev det; det kunne næsten ligne et arrangeret ægteskab.
Gå om på det modsatte side af dette gravsted →
Dette gravsted tilhører gårdmandsslægten fra Høagergård.
Den store sten er Jørgen Hansens oldeforældres; den anden sten er Jørgen Hansens forældres, Otto Johannes Hansen og Thyra Mercedes Hansen, og den sidste sten er Idas og Jørgens søn, Lasse Simon Hansens.
Thyra og Otto boede på Høagergård, som ligger på Holmevej 6. Otto var 6. generation på gården, mens Thyra kom fra Norge og var datter af en kystskipper. Som unge mødtes de på Næsgård Landbrugsskole på Falster, hvor Thyra var pige i køkkenet og Otto landbrugselev. De blev gift i 1949 og overtog Høagergård efter Jørgens farmor og farfar (Clara og Frans Hansen . De fik to drenge; Hans Simon Hansen og Jørgen Simon Hansen.
Jørgen fortæller: “Udover at være blevet landmand blev min far tilkendt forskellige offentlige tillidshverv – først brandfoged for Næstelsø Sogn og senere sogne- og pantefoged underlagt landbetjenten i Fensmark. Hvis folk skulle møde i retten, kørte min far ud med en stævning, og hvis folk ikke betalte deres gæld, stod han for pantning. Hvis der var ønske om en borgerlig vielse, kan jeg huske, at far forestod den i spisestuen med min mor som vidne (mig bekendt endte ingen af disse ægteskaber med en skilsmisse). Han sørgede også for hundetegn til sognets firbenede venner.”
Thyra stod for den daglige husholdning med mad til familien samt to elever i driften og en pige i huset.
I 1976 overtog Jørgen gården, mens Thyra og Otto blev boende, og i 1980 købte han gården Skovbo, som blev rammen om hans og Idas familieliv efter vielsen i 1981. Efterfølgende fik de to drenge, Lasse Simon Hansen og Thomas Simon Hansen.
På tragisk vis mistede Lasse livet som 18-årig, da han var passager i en bil, der forulykkede.
NÆSTVED PROVSTI
Østre Kapelvej 10, 4700 Næstved - naestved.provsti@km.dk