Her kan du læse informationer om dåb i folkekirken. Hvis ikke du får svar på det, du er i tvivl om, kan du kontakte din præst eller din lokale kirke.
Fødselsanmeldelse
Barnet får tildelt et CPR-nummer umiddelbart efter fødslen.
Senest 14 dage efter fødslen skal barnets fødsel anmeldes. Det kaldes en fødselsanmeldelse, og hvis en jordemoder bistår ved fødslen, foretager hun den.
Hvis jeres barn er født uden en jordemoders medvirken, skal I selv sørge for anmeldelse. Det gør I ved at printe blanketten "fødselsanmeldelse" ud fra borger.dk og aflevere den udfyldt til sognet, hvor moren bor. Hvis moren ikke har dansk folkeregisteradresse, skal blanketten sendes til det sogn, hvor barnet er født. Fødslen kan ikke anmeldes med NemID. Dette gælder, uanset om du er medlem af folkekirken eller ej.
Husk, at der findes særlige regler, hvis du bor i Sønderjylland. Læs mere om reglerne på borger.dk.
Forældremyndighed
Hvis forældrene ønsker fælles forældremyndighed, men ikke er gift, skal faren til barnet indenfor 14 dage efter fødslen udfylde og indsende en Omsorgs- og ansvarserklæring. Det gør I med NemID på borger.dk. Hvis erklæringen ikke bliver indsendt inden for 14 dage, indleder Statsforvaltningen en faderskabssag.
Hvis I ønsker at indsende en Omsorgs- og Ansvarserklæring før barnets fødsel, kan det også gøres med NemID på borger.dk.
Navngivning
Barnet skal navngives inden seks måneder. Navngivning kan ske i forbindelse med dåb ved at oplyse det ønskede navn til kirkekontoret eller præsten. Skal barnet ikke døbes, eller skal det navngives før dåb, sker navngivning ved at udfylde en blanket via NemID på borger.dk. Hvis dit barn er født i Sønderjylland, skal det dog navngives hos kommunens personregister, før det kan blive døbt.
Du kan søge efter godkendte navne og finde inspiration på Ankestyrelsens hjemmeside.
Aftal dåb
Hvis I gerne vil have jeres barn døbt, skal I henvende jer til kirkekontoret eller præsten ved den kirke, hvor I gerne vil have jeres barn døbt. I aftaler i fællesskab et tidspunkt for dåben. I langt de fleste kirker foregår barnedåb som en del af søndagsgudstjenesten, men i nogle kirker arrangeres også særlige dåbsgudstjenester, eksempelvis om lørdagen. Før dåben mødes forældre og præst til en samtale om dåbens forløb og betydning.
Faddere
Før dåben skal I vælge mindst to og højst fem faddere til jeres barn. Fadderne skal selv være døbt ved den kristne dåb enten i folkekirken eller en anden kristen kirke i Danmark eller udlandet. I skal oplyse faddernes navne og adresser til kirkekontoret eller præsten.
Ny dåbsattest
Jeg skal ud og rejse, og jeg skal bruge en dåbsattest til pas og visum. Jeg er i sidste øjeblik - kan det lade sig gøre at få attesten udstedt, mens jeg venter? I princippet kan det sagtens lade sig gøre, men det afhænger helt af, hvilke planer og aftaler præsten har i sin kalender. Ring og tag en snak med din præst.
Navneændring
Hvis du gerne vil skiftenavn, skal du gå ind på borgerservice.dk, hvor du finder menupunktet ’Navneændring’. Hvis du følger dette punkt, bliver du ledt igennem ansøgningsproceduren, så din ansøgning i elektronisk form havner hos præsten. Det koster 505 kroner, som du skal betale, før du kan få ansøgningen behandlet. Når præsten har behandlet ansøgningen, får du besked i din e-boks.
Hvis dine ønsker kræver, at et andet menneske giver tilsagn (fx hvis man ønsker at tage en stedforælders efternavn), vil det fremgå af ansøgningsproceduren.
NÆSTVED PROVSTI
Østre Kapelvej 10, 4700 Næstved - naestved.provsti@km.dk